De achterblijvers na een reorganisatie

In deze onzekere tijd gebeurt er veel in de samenleving en bedrijfsleven. Na een reorganisatie ontstaat er een nieuwe situatie namelijk hier en daar een leeg bureau of bepaalde werkzaamheden die op nieuw belegd moeten worden. Ook interne mobiliteit komt aanbod. Wie komen er voor ander werk in aanmerking? En waar? Werknemers worden overgeplaatst binnen het bedrijf of moeten zich specialiseren in een andere functie. Er gaat veel aandacht uit naar de reorganisatie en wat minder naar het proces erna. De achterblijvers moeten omgaan met verlies van collega’s, andere takenpakket, versobering en een andere sfeer. Enerzijds is men dankbaar voor het behouden van de baan anderzijds komt het vaak voor dat men in een rouwproces beland.

De impact op de continuïteit en het succes van de organisatie, zowel op korte als op lange termijn wordt regelmatig onderschat. Als werkgever zou je er goed aan doen om ook medewerkers na de reorganisatie bij te staan. 
 
Bij deze 4 tips om uw blijvende werknemers veilig te laten voelen:

 1. Toon hun de noodzaak van de ingreep zien. 
  Geef ze een duidelijk beeld van de nieuwe organisatie. Medewerkers willen een strategie waarin zij hunzelf in kunnen herkennen en waarop ze kunnen vertrouwen.
   
 2. Voorkom zoveel mogelijk onrust, onzekerheid en angst bij de blijvers
  Onrust is bij reorganisatie bijna niet te voorkomen. Het zou wenselijk zijn om dit zoveel mogelijk te voorkomen door beslissingen overhaast te nemen maar wel doordacht en deze overwegingen ook te delen. Een goed doordacht implementatieplan helpt medewerkers in het acceptatieproces. Men weet wat er gaat gebeuren en wanneer. Deze belangrijke factor wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
 1. Communiceer met medewerkers tijd en wees transparant 
  We adviseren open, eerlijk en respectvol over de gevolgen van de reorganisatie te communiceren. Het is ook wenselijk dat medewerkers ook de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer er aandacht wordt geschonken aan de emotionele aspecten van de reorganisatie, beperkt dit negatieve impact op de blijvende werknemers. Daarnaast is het mogelijk voor de organisatie en medewerkers om weer vlot naar de toekomst te kijken met elkaar.
   
 2. Coaching en interne mobiliteit
  Het is ingewikkeld om weer te gaan bouwen na een reorganisatie. Roep daarvoor hulp in. Dat kan op verschillende manieren namelijk coaching voor de achterblijvers of hulp bij intern mobiliteit. Zodat je weer de goede mensen op de goede plek brengt of houdt.

Daarom biedt CareerkitOnline een uitgebreide en diepgaande ondersteuning aan werkgevers tijdens de reorganisatie. Via ons online platform brengen wij de talenten en vaardigheden van een medewerker graag samen met de behoefte en organisatiedoelen van de werkgever. Op deze manier ontstaat er een win-win situatie.

Get to know: Zizi El Abtah

Zizi El Abtah

Sinds november 2020 ben ik gestart als partner in de holding van CareerSwing B.V.
Met de 3 bedrijfsonderdelen, online outplacement, loopbaan coaching en re-integratie zijn wij klaar om het verschil te maken in uitdagende tijden en met onze formule kunnen we volop meebewegen met de veranderende arbeidsmarkt. 

Deze stap sluit perfect aan bij mijn arbeidsverleden als leidinggevende binnen de Rabobank en mijn ondernemerschap met De Stip in de afgelopen 5 jaar. Bij alle kansen die op mijn pad komen staat de ontwikkeling en groei van mensen centraal. Het geeft ontzettend veel voldoening om bij te dragen aan het werkgeluk van mensen. De ontmoeting met Christine Pijpers in april dit jaar liet alles samen komen. Ervaring, netwerk en de fase waarin ik me als ondernemer bevind. Ontzettend mooi om dan iemand als Christine te ontmoeten die dezelfde drive heeft en dat we elkaars zinnen afmaken als we onze visie delen.
Door mijn ruime ervaring in het werken met zowel corporate bedrijven als de overheid weet ik welke eisen werkgevers aan werknemers stellen.

Andersom heb ik de afgelopen jaren mensen/werknemers begeleid naar nieuwe kansen. Met mijn brede werkervaring en een master op het gebied van human and organizational behavior kan ik deze twee werelden naadloos aan elkaar knopen. Mijn kracht ligt in het verbinden, samenwerken en rechtstreekse contacten tot stand brengen.
Samen met ons professionele team staan we klaar om de dromen en doelen van onze kandidaten waar te gaan maken.

CareerkitOnline

Naast OutplacementOnline bieden we ook een platform voor vraagstukken binnen de organisatie, namelijk CareerkitOnline.

CareerkitOnline biedt een online innovatief platform voor interne mobiliteit en loopbaancoaching.
Via ons online platform brengen wij de talenten en vaardigheden van een medewerker graag samen met de behoefte en organisatiedoelen van de werkgever.

Als werkgever weet je van veel collega’s wat ze kunnen en hoe ze het beste tot hun recht komen, misschien niet van allemaal. Zo nu en dan blijkt een andere rol beter te passen bij een medewerker en kan hij of zij op een andere manier veel meer van waarde zijn voor de organisatie. Op deze manier ontstaat er een win-win situatie, een mooie uitkomst voor de organisatie, maar misschien nog veel mooier voor de werknemer.

Voor een vrijblijvende demo neem contact met ons op of bezoek onze website www.careerkitonline.nl.